Споживачам (Блог)

Ергономіка на кухні

Наступна інформація повинна слугувати відправною точкою для розмови з Вашим дизайнером кухні, адже містить інформацію про розміщення робочих зон, вибір типу шухляд, зручне розміщення предметів на кухні для господині з точки зору ергономіки.

Досвід показує, що в середньому меблі на кухні використовуються приблизно на протязі 20 років, тому слід добре обдумати свої побажання та вимоги до вашої майбутньої кухні. Кухня - це приміщення, у якому ми проводимо достатньо багато часу. Перебування на ній повинно приносити задоволення кожного дня.

Планування робочих зон на кухні

Вдале планування кухні розпочинається з планування окремих зон . Компанія BLUM, виробник меблевої фурнітури, поділяє кухню на п'ять основних зон, вдале розміщення яких дозволяє економити час та енергію, не роблячи додаткових та непотрібних рухів для господині.


  • Запаси
  • Зберігання
  • Мийка
  • Підготовка
  • Приготування їжі



Правильно плануйте зберігання запасів


Таке розташування значно екомить час при роботі на кухні. Уникайте зберігання продуктів, які Ви часто використовуєте, на нижніх та верхніх полицях.


  • Часто використовувані предмети зберігайте в легкодоступних ящиках безпосередньо під стільницею,в нижніх областях верхньої шафи.
  • Періодично використовувані предмети зберігійте в середніх областях нижнього та верхнього ящика.
  • Рідко використовувані предмети зберігайте в верхніх областях верхнього ящика,в нижніх областях нижнього ящика.

Виберіть висоту стільниці


Робочу висоту кухні потрібно підганяти під ваш зріст, а не навпаки. Просте правило при плануванні висоти стільниці – відстань від зігнутих в ліктях рук до стільниці повинна складати 10-15 см. Також зверніть увагу, що для різних робіт часом зручна різна робоча висота. Наприклад, розміщена нижче звичайного рівня варильна поверхня.


  • Відстань від зігнутих в ліктях рук до стільниці повинна складати 10-15 см. для зону приготування продуктів. Це дозволить вам приготувати Ваші улюблені страви без зайвої втоми рук.
  • Варильна поверхня розміщується нижче рівня стільниці. Це зумовлено тим, що при приготуванні їжі рівень робочої поверхні розміщується на рівні висоти використовуваного посуду.

Відмовтесь від дверцят в нижніх ящиках


Ви потребуєте багато часу, щоб знайти необхідну річ, оскільки Ви не можете бачити вміст полиць. Вам потрібно нагинатися, а можливо, виймати якісь речі, щоб добратися до предметів, які знаходяться в глибині. Особливої зручності додають системи з повним висувом шухляд.

Ергономіка